VIDEO NASA înregistrează un succes absolut: Cea mai îndepărtată gaură neagră supermasivă, surprinsă în imagini senzaționale

de: Iulia Kelt
26 11. 2023

NASA a reușit să observe cea mai îndepărtată gaură neagră, cu ajutorul datelor de la Observatorul de raze X Chandra și al Telescopului Spațial James Webb.

Vezi și: O gaură neagră uriașă „aleargă” către Pământ: ce șanse sunt să fim în pericol

NASA a dat lovitura

Într-o galaxie numită UHZ1, astronomii au identificat „semnătura distinctivă” a unei supermasive în creștere, la doar 470 de milioane de ani după Big Bang.

Lentila gravitațională este vitală pentru oamenii de știință care studiază galaxiile îndepărtate și timpurii, cum este cazul lui UHZ1.

UHZ1 se află în direcția clusterului galactic Abell 2744 și se situează la 3,5 miliarde de ani-lumină distanță de Pământ.

Cu toate acestea, datorită capacităților extreme ale telescopului Webb, oamenii de știință au determinat că, deși se află în aceeași direcție ca Abell 2744, UHZ1 este mult mai departe, la 13,2 miliarde de ani-lumină distanță.

Lumina care sosește de la UHZ1 provine dintr-o perioadă când universul avea doar aproximativ 3% din vârsta sa actuală.

Vezi și: Cea mai mare gaură neagră descoperită vreodată: ce dimensiune are, în raport cu Soarele

De ce este specială această gaură neagră

Timp de două săptămâni, astronomii au observat „gaz intens superîncălzit, emițând raze X în UHZ1, un „semn distinctiv al unei găuri negre supermasive în creștere”.

Lumina din galaxie și razele X provenite de la gazul din jurul găurii negre supermasive sunt amplificate de aproximativ patru ori datorită materiei din Abell 2744, care mărește semnalul infraroșu detectat de Webb și permite sistemului Chandra să detecteze emisiile de raze X din UHZ1 în totalitate.

Această descoperire este crucială pentru oamenii de știință care încearcă să înțeleagă cum se pot forma și obține găurile negre supermasive cu o masă atât de uriașă atât de repede după Big Bang.

„Se formează direct din colapsul masiv al norilor de gaz, creând găuri negre cu o masă cuprinsă între aproximativ 10.000 și 100.000 de Soare? Sau vin din exploziile primelor stele care creează găuri negre cu o masă între aproximativ 10 și 100 de Soare?”, se arată într-un comunicat de presă al NASA.

Vezi și: Au fost descoperite două găuri negre și sunt cele mai apropiate de Pământ: de ce sunt diferite față de tot ce am văzut până acum